Sådan hækler du en perfekt cirkel - En trin-for-trin guide

Hækling af en cirkel

Hent vores pdf-guide med diagram og tabel HER

Hækling af en cirkel er en grundlæggende teknik, som kan bruges i mange forskellige hækleprojekter. Det kan dog være svært at få cirklen til at se flot og jævn ud, især hvis du er nybegynder.

I vores trin-for-trin guide lærer vi dig, hvordan du hækler en cirkel og giver dig tips til at få den til at se så flot og jævn ud som muligt.

Det er en grundlæggende teknik, som du vil bruge i mange forskellige hækleprojekter, f.eks. amigurumi, tasker, kurve, puder og tæpper.

Se vores videoguide

I vores videoguide forklarer vi hvordan du hækler en cirkel på en nem trin-for-trin måde. Forklarer også hvordan du følger diagrammet hertil.

 

Hvordan hækler man en perfekt cirkel?

Trin 1: Start med en magisk ring

En magisk ring er en teknik, som bruges til at starte en cirkel, hvor du ikke vil have et hul i midten. Er du i tvivl om hvordan man laver en magisk ring kan du kigge med her.


Trin 2: Hækling af fastmasker i ringen

Når du har lavet din magiske ring, er det tid til at hækle fastmasker i ringen. Jeg starter typisk selv med 6 fastmasker når jeg skal hækle cirkler men du kan også starte med flere hvis du ønsker dette. Processen er den samme og din opskrift beskriver hvor mange masker du skal hækle ind i din magiske ring.

Trin 3: Hækling af rækker

Nu hvor du har hæklet fastmasker i ringen, er det tid til at hækle rækker. For at gøre dette skal du hækle en luftmaske for at komme op i næste række, hvorefter du skal følge mit diagram eller tabel.

Hver række består af følgende elementer:

  1. Et antal fastmasker og/eller udtagninger
  2. Herefter en sømløsforbindelse
  3. En luftmaske for at komme op i næste række

Sådan fortsætter du række for række indtil din cirkel er så stor som du nu engang ønsker den. Download min pdf-guide ovenfor hvori du kan se antallet af masker og udtagninger.

 

Tips til at få en jævn cirkel

Hækling af en jævn cirkel kan være svært, især for nybegyndere. Her er nogle tips til at få en jævn cirkel:

Brug en mindre hæklenål end du normalt ville gøre. Jo mindre nålen er, desto mindre vil hullerne mellem maskerne være, hvilket giver en jævnere overflade. Der er dog grænser. Jeg går typisk én nål-størrelse ned når jeg hækler cirkler.

Hækl forholdsvist stramt. Jo strammere du hækler, desto mindre vil hullerne mellem maskerne være, hvilket giver en jævnere overflade. Du hækler automatisk strammere ved at gå ned i nål-størrelse, så jeg vil anbefale at starte her.

Brug samme type garn og hæklenål til hele cirklen. Hvis du skifter garn eller hæklenål midt i cirklen, kan det påvirke dens jævnhed.

FAQ

Hov! Mine sider går ikke lige op nål jeg hækler op fra cirklen?

Dette skyldes at dine masker i siderne enter er for store eller for små ift. bundens masker. Arbejder dine sider sig ind mod cirklens midte, bruger du en for lille nål. Forsøg dig med en nål-størrelse der er nummeret større. Hjælper dette ikke nok, skal du endnu længere op i størrelse. Dette gør sig også gældende modsatte vej, altså hvis dine sider ”buler udad” når du hækler dem, skal du hækle med en mindre nål.

Hvordan kan jeg undgå, at min cirkel bliver skæv?

For at undgå, at din cirkel bliver skæv, skal du sørge for at hækle jævnt og stramt og bruge samme type garn og hæklenål til hele cirklen.

Hvor mange masker skal jeg hækle i ringen for at starte?

Antallet af masker, du skal hækle i den magiske ring når du starter, afhænger af størrelsen på den cirkel, du ønsker at lave. Start med at hækle et passende antal masker og juster efter behov. Typisk starter man med flere masker hvis du skal hækle en stor cirkel og mindre masker hvis du skal hækle en mindre cirkel.

Hvordan laver jeg en større cirkel?

For at lave en større cirkel skal du fortsætte med at hækle rækker af fastmasker hele vejen rundt i ringen, indtil cirklen har den ønskede størrelse

Kan jeg bruge hækling af en cirkel i alle mine hækleprojekter?

Ja, hækling af en cirkel er en grundlæggende teknik, som kan bruges i mange forskellige hækleprojekter, f.eks. amigurumi, tasker, kurve og tæpper.

Tilbage til blog

1 kommentar

Hej

Sikke en fin cirkel. Jeg har selv lavet et gulvtæppe og kom desværre dårligt fra statt. Men nu er jeg kommet så langt at det ikke giver mening at hive den op. Jeg valgte derfor at fjerne midten… har du nogen ideer/prøvet det før og ved hvad jeg kan gøre? :)
Vh Emma

Emma

Indsend en kommentar